Stoppkortet

Hvorfor har vi stopp-kortet?

Ved bridgebordet får vi stadig høre at hvis du tenker, så har du noe å tenke på. Og at du ved å tenke og så f.eks. melder pass, gir informasjon til makker som makker ikke har rett til å benytte seg av.  Såkalt uautorisert informasjon (UI).

Derfor er det i bridge-reglene lagt inn bestemmelser for å hindre at man unødig skal komme i slike situasjoner.

Og det er her stopp-kortet kommer inn.  Den gir motstanderen tid til å tenke seg om (og tvinger vedkommende til å gjøre det) før han melder, uten at det gir informasjon til hans makker.

Og bruk av stoppkort er vel den regelen som misforstås av flest og som det syndes mest mot ved bridge-bordet?

Feil bruk av stopp-kortet.

De fleste kjenner denne situasjonen: Syd åpner f.eks. i 1 kløver, og nord vil hoppe til 2 spar.
Han legger stopp-kortet, og melder så 2 spar. Han sjekker at makker har fått med seg hva han har meldt, og stapper stopp-kortet tilbake i meldeboksen.

Dette er feil bruk av stopp-kort, og egentlig et regelbrudd.

Stopp-kortet betyr ikke: «følg med, makker, jeg hopper» eller noe som helst i den retningen.

Riktig bruk av stopp-kortet.

Stopp-kortet betyr: «Hei, motstander til venstre, nå kommer jeg med en noe uvanlig melding, derfor kan det hende at du kommer til å ha behov for en ekstra tenkepause, både til å spørre hva meldingen betyr og finne ut hva du skal melde etterpå. Jeg gir deg 10 sekunder til dette».
Deretter teller du rolig til 10, og tar bort stopp-kortet.

Hvis vedkommende spør hva meldingen betyr, så teller du til 10 etter at informasjon om meldingens betydning er formidlet.

Nå skal motparten til venstre melde. Har han gjort antydninger til å melde eller melder (uansett melding) før stoppkortet tas bort, så er det også et regelbrudd. Det gir makker uautorisert informasjon.

Når skal stopp-kortet brukes?

1. Ved hopp-meldinger

Hvis du skal avgi en hopp-melding, f.eks. 3 spar etter at makker har åpnet i 1 spar, så legger du stopp-kortet, og teller rolig til 10 før du tar det bort.   Motspilleren etter deg har nå fått en 10-sekunders pause til å tenke over sin melding.

2) Ved konkurranse-meldinger over 2NT

Konkurranse-meldinger er når begge sider kjemper om å få kontrakten, dvs. konkurrerer om å  få spille.

Eksempel:

N Ø S V
1 sp p 2 sp 3 kl
3 sp

Nord åpner 1 spar, og makker støtter til 2 spar.  Nå melder Vest seg på, og vil konkurrere om kontrakten.  Siden hans melding er høyere enn 2 NT, skal stopp-kortet på bordet, for å tvinge Nord til å tenke før sin neste melding.  Når Nord melder etter at stopp-kortet er tatt bort, har syd ikke fått noen uautorisert informasjon.

Når Nord nå velger å kjempe om kontrakten med 3 spar, skal også stopp-kortet legges før meldingen, slik at Øst får sin tilmålte tid til å tenke.

Hvis øst melder pass, og syd skulle velge å melde 4 spar, så skal stopp-kortet ikke brukes, fordi øst ikke var med og kjempet.  Men igjen, melder Øst 4 kløver skal han bruke stopp-kortet, fordi konkurranse-situasjonen fortsetter.

Oppsummert her i konkurranse-situasjoner i meldeforløpet benyttes stoppkortet for å få et tempo i meldeforløpet som hindrer mulighetene for UI.